Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Károlyi Fogászat

Gyermekfogászat

Gyermekfogászat

A szájápolást nem lehet elég korán kezdeni!

Az a felnőtt fog gondot fordítani fogainak rendszeres és megfelelő ápolására, aki már gyermekkorában hozzászokott ehhez, megtanulta és magától értetődőnek veszi a szájhigiéné fontosságát. Ehhez természetesen az szükséges, hogy a gyermekeket idejében rászoktassuk a rendszeres fogápolásra, és megismertessük őket a fogorvossal, a fogorvosi rendelővel, hogy ne féljenek a fogorvosi kezelésektől.

Mi a helyzet a tejfogakkal?

A gyermekfogászaton gyakran halljuk a szülőktől: „Minek a tejfogakat tömni, úgyis kihullanak!”

Ez helytelen megközelítés, ugyanis a szuvas tejfogak között kinövő maradófogak sajnos sokkal könnyebben romlanak el. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a rossz tejfogakat minden esetben rossz maradófogak követnek, de javasolt mindent megtenni a problémák elkerülésére érdekében. A gondos szájápolás és a tejfogak megfelelő fogorvosi ellátása révén megelőzhető a maradófogak korai szuvasodása!

Ártalmas-e a cumizás?

Amennyiben a gyermek időben abbahagyja (legkésőbb 4 éves korig), nem ártalmas a cumizás. Ha azonban később sem szoktatják le őt erről a szülők, akkor nagy valószínűséggel szükséges lesz a fogszabályozás a kialakult fogsor rendezéséhez.

Mikortól javasolt a gyermekfogászat?

Az első tejfogak kibújásától kezdve érdemes időnként ellenőrizni a kicsik fogazatát, hogy minél hamarabb felderítsük az esetleges problémákat, szuvasodást, növekedési rendellenességeket.

Az első maradófogak 6-7 éves korban jelennek meg: elsőként a tejfogak mögötti nagy rágófogak bújnak ki, majd 12 éves korban általában kipottyan az utolsó tejfog is. A gyermekfogorvos szükség esetén fogszabályozó szakorvoshoz is elküldi kis páciensét. Rögzített fogszabályozó készülékes kezelésre a legjobb időszak a kamaszkor.

A páciens, a szülők és a fogorvos közös sikere, ha a kamaszkor végén a fiatalok boldogan mutatják egészséges, szép fogaikat!

Károlyi Dental Budapest
teljes körű felnőtt és gyermekfogászat